Zo herken je het verschil tussen de twee verschillende soorten driftbuien van jouw kind. (deel 1)

Een DRIFTBUI. Het gebeurt in alle leeftijdscategorieën. Bij peuters, kleuters, pubers. En ja, óók bij volwassenen. Maar wist je dat er TWEE VERSCHILLENDE SOORTEN  driftbuien zijn? En dat beide driftbuien ook om een VERSCHILLENDE BENADERING van jou vragen? 

Vandaag leg ik je uit welke twee verschillende soorten driftbuien je kan herkennen bij jouw kind. 

DE RATIONELE DRIFTBUI  

Je kent het vast wel. Je kind wil graag nog een koekje, maar jij vind dat nu niet oké. Na een paar keer smeken en proberen te onderhandelen begrijpt je kind dat de discussie geen zin heeft. Ze krijgt haar koekje écht niet. Ze stort zich op de grond, wordt enorm boos, gilt, huilt en er is niet meer te communiceren met haar.

Je frustreert je. Je vind het gedrag onredelijk. Je baalt van wéér een discussie. En ergens schaam je je misschien ook wel voor de mensen die naar jullie kijken….

Wat zou er gebeuren als je haar nu tóch het koekje zou geven? Zou haar driftbui dan ineens over zijn? En zou jij ineens weer de liefste mama van de hele wereld zijn?

Als dat het geval is, dan weet je dat je te maken hebt met een driftbui die jouw kind “bewust” heeft gekozen. Bewust klinkt misschien naar. Alsof je kind kwade bedoelingen heeft. Of jou bewust uitdaagt. Dat is niet het geval.

Met bewust bedoel ik dat jouw kind een helder doel heeft. En daarmee de driftbui als strategie inzet. Je kind zal dat wellicht niet zo kunnen verwoorden, en ook niet zelf zo bedenken, maar voor jou is het doel duidelijk. Je kind wil dat koekje. Of iets anders wat op dat moment interessant is voor je kind. En wanneer haar doel bereikt is, is de driftbui niet meer nodig en zal dus direct stoppen.

Het gebeurt ook geregeld dat kinderen deze strategie gebruiken, omdat ze eigenlijk aandacht willen hebben. Misschien werkte een eerdere poging van je kind niet om op vriendelijke manier jouw aandacht te vragen. Omdat jij even druk was met iets anders. Of misschien weet je kind nog niet hoe ze om deze aandacht kan vragen. 

Wat de achterliggende oorzaak ook is, je kind wil íets bereiken. En gebruikt de driftbui als middel om dat te krijgen. 

DE EMOTIONELE DRIFTBUI

Je herkent het vast wel. Je bent de hele dag op pad geweest met je kind. Eerst naar de zwemles, daarna boodschappen doen. Even snel lunchen. Daarna nog naar een feestje waar je nét iets te lang blijft, omdat het zo gezellig was…

Je komt thuis en wil nog snel een maaltijd in elkaar flansen, wanneer je kind valt, haar knie stoot, het gemeen vindt dat jij nu geen aandacht geeft of omdat ze niet weet waar haar knuffel ligt. 

Ze barst in huilen uit. Ze schreeuwt dat jij stom bent, dat het een rotdag is, dat alles altijd mislukt en ze slaat haar broertje wanneer hij te dicht in de buurt komt. 

Paniek!! Ineens heb je een huis vol herrie. En je hebt geen idee waar dit ineens vandaan komt. Welke oplossing je ook geeft, wat je ook doet. Je kind is ontroostbaar en onbereikbaar. De driftbui overspoelde haar. En jou ook. 

Deze explosie van emoties is niet gekozen door het kind. Het is geen strategie om iets te krijgen. Dit is een driftbui die is ontstaan als uiting van een fysieke onbalans.

Het kan een teveel aan prikkels zijn die nog niet verwerkt zijn, honger of slaap. Deze drie zijn de meest voorkomende oorzaken. De hersenen geven een alarmsignaal af en de rationele gedachtenstroom wordt afgesloten. Je kind is één en al emotie. En een praktische, rationele oplossing is nu niet de oplossing om je kind weer rustig te krijgen. 

Maar wat dan wel? 

In deel 2 van deze blog (die ik van de week ook deel) zal ik je meer vertellen over de verschillende manieren van adequaat reageren op beide driftbuien. 

Maar voor nu is het al heel interessant om te gaan observeren welke driftbui jij bij je kind herkent. Is dat de rationele driftbui waarbij de emotie ingezet wordt als strategie? Of heeft jouw kind meer last van een fysieke onbalans waardoor de driftbui haar overkomt?

Heb je vragen of wil je reageren op deze blog? Laat dan een reactie onder dit bericht achter of stuur me een pb.

Tot snel!

Liefs Tanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *