Voel je je geleefd? Kom terug in je kracht voor meer rust in het contact met je kind.

In een gezin heb je een leider nodig. Iemand die de helikopterview heeft en overziet wat het totaalplaatje is. Iemand die luistert naar alle gezinsleden en daadkrachtig beslissingen kan nemen.

Waarom is dat zo belangrijk?

Veiligheid

Jouw kind kwam hier op aarde met een bak aan energie, ideeën en plannen. Het wilde leren kruipen, lopen, praten…Jouw kind wil de wereld ontdekken. En hoe kan je dat beter doen dan het gewoon uit te proberen? Maar … niet alle ideeën zijn even verstandig….

Lijm op brood smeren, 2 stoelen op elkaar zetten en erop klimmen of je zusje een mep geven en ontdekken hoe ze dan reageert. Allemaal heel interessant, maar waarschijnlijk geef jij als moeder op zo’n moment een grens aan. Nee, dit is niet oké. Je kind kan er verdrietig of boos door zijn, maar het is wel duidelijk. Dit mag wel en dat mag niet.

Voor je kind is het belangrijk te weten waar hij/zij aan toe is. Hoewel je kind het er misschien niet altijd mee eens is, geeft het wel rust te weten wat wel en niet getolereerd wordt.

Overleg en botsende behoeften

Een goede leider biedt dus een veilige plek om op te groeien en het leven te ontdekken. Daarbij heeft ze haar hart openstaan voor alle gezinsleden. Dat betekent dat je nieuwsgierig bent naar je kind. Dat je de intentie hebt om het samen fijn te hebben. En dat je je kwetsbaar durft op te stellen en durft te vragen naar de mening van je kind. Maar dat kan behoorlijk lastig zijn.

Jouw kind wil bijvoorbeeld echt nog niet weg uit de speeltuin, terwijl jij er wel klaar mee bent en eigenlijk nog een was wilt opvouwen. Je zit in tweestrijd. Hoe ga ik dit nu op een prettige, rustige en vooral verbindende manier oplossen?

Drie mogelijkheden

  1. In zo’n situatie kan je luisteren naar de behoefte van het kind, nog langer in de speeltuin blijven en wachten tot je kind wel zover is om mee te gaan. Ondertussen zit jij jezelf op te vreten of leg je je er maar bij neer en doe je die was vanavond wel, wanneer je eigenlijk even niets wou doen …. zucht ….
  2. Je kan ook op je strepen staan. Nee, ik heb nog meer te doen. We gaan nu weg. En je tilt of trekt je huilende kind mee. Hij/zij moet zich maar even aanpassen. Je voelt je rottig en boos. Waarom is het nu iedere keer zo’n strijd! En eigenlijk baal je ook van jezelf dat je weer zo aan het mopperen was en uit je slof schoot.
  3. Je kan ook luisteren naar je kind, maar ook dichtbij je eigen behoefte blijven. Je kind wil graag langer blijven, maar jij wilt nog een was opvouwen. Kunnen jullie samen tot een oplossing komen? Misschien nog 5 minuutjes en dan naar huis? Ik zie dat veel kinderen wanneer ze even echt in contact komen met hun ouder (en dus de behoefte van zichzelf en van de ander horen en voelen), ze echt graag meewerken en het fijn vinden om samen een goede oplossing te bedenken.

Zo binnen, zo buiten

In mijn praktijk spreek ik ouders die moeite hebben met alle onrust die een jong gezin met zich meebrengt. Het lijkt wel alsof alles ineens een punt van discussie kan worden. Of er wel of niet opgeruimd wordt, wat er op brood gesmeerd wordt, wanneer het bedtijd is, welk taalgebruik wel of niet getolereerd wordt …. Pffff…

Door regels te bedenken lijkt het op voorhand alsof alles gestroomlijnder loopt. Vanuit de onrust die je voelde bepaalde jij hoe je het wel wilt en als vervolgens iedereen zich eraan houdt is het weer gewoon ontspannen en gezellig in huis. Ja toch?

Helaas lukt dit maar heel zelden. Jouw kind voelt dat jouw regels/grenzen/afspraken gecreëerd zijn vanuit onrust. Je bedacht het met je hoofd. Het kwam niet vanuit de verbinding met jezelf, met je hart.

Authenticiteit vanuit verbinding

Wanneer je leiding wilt geven vanuit verbinding met je kind, zou je eerst de verbinding met jezelf moeten opzoeken.

Waar ligt jouw behoefte? Jouw echte behoefte? Dus niet dat je de was gedaan wilt hebben… Maar wat zit daaronder? Wil je graag een opgeruimd huis, omdat dat je overzicht geeft? Of heb je behoefte aan gezelligheid en voelt het niet gezellig met een berg wasgoed op je bank? Of is jouw behoefte dat het schoon is?

Ontdek voor jezelf waarom je bepaalde zaken belangrijk vind. Als je dat helder hebt, is het veel gemakkelijker om voor jezelf te verantwoorden waarom je iets wilt. Het is niet meer “We doen het zo, omdat ik het zeg” of “Oke, we doen wat jij wilt, want ik weet (als ik heel eerlijk ben) eigenlijk niet precies wat ik wil en waarom”.

Rust, liefde en verbinding met je kind

Je kiest nu vanuit ZELFLIEFDE. Een diepe verbinding met jezelf.

En hierdoor kan je ook de verbinding met je kind blijven houden. Ook wanneer hij/zij andere opvattingen heeft.

En dat betekent dat je gemakkelijker in overleg met je kind tot een oplossing kunt komen. En soms lukt dat niet. Dat hoort er ook bij. En dan is het aan jou om vanuit die rust en verbinding te beslissen “We gaan het nu anders doen. Ik hoor je, ik zie je, ik begrijp wat je wilt, maar nu kan het even niet. Ik hou nog steeds van je, je mag huilen en boos zijn, maar dit is nu even hoe we het gaan doen.”

PS. Loopt het contact met je kind nu niet zo lekker? Ik help je graag! Plan hier een kennismakingsgesprek, zodat we kunnen bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *