Jouw kind is een eigen persoon en mag dus zijn/haar eigen keuzes maken

Vanochtend sprak ik juf Jolande na de paardenles die ze aan Pien gaf. Mijn hart maakt echt iedere keer een sprongetje als we daar zijn.

Ook deze keer weer, want ze vertelde dat Pien gevraagd had om te leren met teugels te leren rijden. En dat is niet wat je bij Jolande leert. Althans niet in de basis.

Bij haar lessen gaat het om voelen, écht contact maken met jezelf en het paard, begrijpen wat een paard in gedrag laat zien en ontdekken hoe je op een plezierige manier kan samenwerken.

En wat ben ik dan een dankbaar mens als ik haar hoor vertellen dat Pien hierin zelf een keuze mag maken. En ze dit ook met Pien besproken heeft.

Ze kan bij haar op deze manier paarden leren kennen en van daaruit steeds meer vanuit haar lichaam het paard sturen en begeleiden. Of op een andere manier, met teugels, bij een manege in de buurt. Ook dat is prima. Het is gewoon een keuze.

En dat is precíes hoe ik het ook zie. Een kind mag net als iedere volwassene zelf keuzes maken. En ja, soms zijn die misschien anders dan jij als moeder zou doen/willen.

Maar verder is het aan je kind. Wat jij er ook van vindt.

Je kan praten, vragen om toelichting, argumenten uitwisselen en het dan loslaten.

Want jouw kind wil net als jij zélf beschikken over zijn/haar leven. Zelf “fouten” kunnen maken. En eigenlijk kan zelfs dat niet. Álles is een ervaring. En van daaruit groei je weer door en neem je weer een volgende beslissing.

En dat draait om naar welke les je kind wil, welke kleding hij/zij graag draagt, hoeveel hij/zij eet of drinkt en hoe hij/zij zich gedraagt naar zichzelf en anderen. Het zijn allemaal eigen keuzes en ervaringen.

Wij mogen als volwassenen inspireren, overleggen, voorleven en bijsturen waar het echt nodig is voor de veiligheid van jouw kind of dat van anderen. En daar stopt het.

En dat is voor mij een hele belangrijke waarde die ik uitdraag: iedereen is uniek en gelijk aan elkaar. En iedereen mag vrij zijn om zijn/haar leven in te richten naar eigen behoeften en wensen. Los van leeftijd. Los van welke voorwaarde dan ook.

Gewoon VRIJ zijn en je eigen leven creëren onder jóuw voorwaarden en wensen.

Wat een rijkdom voor jou en je kind 🙏🍀❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *