Hoe wij onbewust zoveel doorgeven aan onze kinderen

Ach, kijk dan zo schattig. Vandaag zag ik deze foto weer van onze dochter Pien en mij, zo’n 6 jaar geleden.

Op de foto die ik vasthou zie je kleine Tanja op mijn eigen kleine rode fietsje. En Pien zit op het moment van de foto op precies dát fietsje.

Een generatie verder, maar eigenlijk weer precies hetzelfde.

Ik vind dit echt űberschattig 😍😍😍 en ik denk met héél veel liefde en plezier hieraan terug. Maar ik besefte me ook bij het zien van deze foto dat dít mijn verhaal en mijn boodschap voor de wereld is.

🍀🍀🍀

Wij geven onze kinderen (behalve sommige schattige materiële dingen) zóveel méér door.

Onze gedachten, onze gevoelens, ons idee van hoe de wereld in elkaar zit, ons idee van wat mogelijk of haalbaar is, wat wij goed vinden en wat we niet oké vinden …

En natuurlijk geven we alles met de beste bedoelingen door. Net als dat onze ouders dat bij ons deden. We willen ons kind tenslotte het allerbeste geven. We willen ze behoeden van pijn, ongemak of teleurstelling.

🤔 Maar is wat wij denken te weten wel de ultieme waarheid? 
🤔 Wat als er véél meer mogelijk is? En wij onze kinderen eigenlijk beperken met al onze ideeën van hoe het hier werkt op deze wereld? 
🤔Hoe zou het zijn als we alles wat wij als goed of fout of waar en niet waar bestempelen konden loslaten? En zouden kunnen handelen vanuit pure liefde en vertrouwen? 
🤔 Welke keuzes zouden we dan maken?

Mijn hart stroomt over als ik praat over dat iedereen perfect is zoals hij/zij is. Dat je mag ZIJN wie je BENT.

💃💃💃

Maar wie bén je eigenlijk?

Ben je wat je leerde van je ouders? 
Ben je jouw gevoelens en gedachtes? 
Ben je de beperkingen die je jezelf of het leven oplegt?

Of bén je veel meer?

💎💎💎

Het is NU tijd om weer te connecten met wie jij écht bent.

Zodat je weer vanuit je hart kan leven. En alles achterlaat wat niet meer past bij jou.

Geen verwachtingen van jezelf, van anderen en van het leven. Gewoon leven en doen waar je blij van wordt. Omdat dát is wie jij werkelijk bent. En je daarmee de wereld mooier kleurt.

Én omdat je daarmee je kind ook alle ruimte geeft om te mogen ZIJN wie hij/zij IS. Want dat is toch wel het mooiste wat je je kind kan meegeven: onvoorwaardelijk liefde vóór en een enorme portie vertrouwen in je kind hebben.

❤❤❤

Gelukkig kregen we heel veel moois mee van onze ouders. Liefde, vertrouwen, verbinding en plezier. Hou dat vast. Geniet ervan. En voel dat in iedere vezels van je lijf.

En dát wat je nog pijn doet, verdriet doet of boos maakt? Dat mag je gaan los laten. Verwerken. En jezelf een nieuwe werkelijkheid geven. En ja, dat kan ook over zaken die al heel lang geleden zijn.

❤❤❤

Ik kijk met liefde terug naar deze foto, naar mijn kleine meiske en naar wie ik toen was. En ik ben super dankbaar dat ik ook niet meer de Tanja van toen ben.

Ik groeide door. Ik ontwikkelde me verder en liet los wat mij niet meer diende. En ik kan vol trots zeggen dat dat me echt heel veel dichter heeft gebracht bij wie ik werkelijk ben.

Was dat altijd gemakkelijk? Nee. 
Maar ik zou het zo weer doen.

Want voor mij is geluk écht mijn hart achterna gaan en volledig mogen ZIJN wie ik BEN.

En nog steeds maak ik daar iedere dag stappen in. Nog meer luisterend naar mijn hart en nog meer mijn leven naar wens creëren.

Dat wens ik jou ook 🍀

✨✨✨✨

Zitten oude pijnen, verdriet, frustratie of angst jou in de weg in het volledig kunnen stralen als moeder? Of weet je niet exact wat jou belemmert om écht de moeder te zijn die je wilt, maar sta je er wel voor open dit te onderzoeken?

Ik help je graag verder op weg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *