Herken jij het cadeau dat je kind jou geeft?

Hoewel ik net als mijn dochter veel hou van de natuur, leerde zij mij opnieuw tot in detail te genieten van het leven. Ieder torretje wordt bewonderd, ieder gevonden veertje wordt bewaard. Ze heeft oog voor alle kleine facetten in het leven. Haar verhalen bijvoorbeeld zijn tot in detail uitgewerkt. Haar dromen en wensen zijn kraakhelder, tot 3 cijfers achter de komma.

Mijn dochter laat mij opnieuw de schoonheid van het leven zien door in te zoomen. En door te kunnen genieten van ieder klein aspect van het leven. Háár leven is gevuld met magie en finesse.

Haar energie begreep ik al vanaf het begin heel goed. Ik bewoog mee en samen genoten we van alles wat op ons pad kwam.

Mijn zoon is héél anders. Hij heeft een heel andere manier van in het leven staan. Hoewel hij ook kan genieten van kleine diertjes en rustig tekenen aan tafel is zijn wereld grootser. Hij vult de ruimte met zijn energie. Hij staat. Hij weet wat hij wil. Hij doet. Hij beweegt. Hij rent. Hij gaat recht op zijn doel af. Zijn bewegingen zijn vól energie. Zijn hart vol passie over zijn hele wereld. Niet alleen het huis, de tuin en de speeltuin zijn zijn terrein. Hij wil de hele wijk. Alle mensen, alle honden, katten, auto’s en trekkers.

Hij laat mij de pracht en de mogelijkheden van deze wereld zien. Grenzeloos. Vol passie.

Zijn gedrag daagde mij uit toen hij nog heel klein was. Zijn wilskracht, zijn volharding, zijn grootse energie. Ik wilde zacht, stromend, lieflijk, rustig. Maar met hem werkte dat niet.

En langzaam aan ontdekte ik iets prachtigs. Hij liet mij een kant zien die ik vergeten was in mezelf. Míjn daadkracht, mijn passie, mijn focus, mijn volharding. Dát wie ik eigenlijk ben, maar aan de kant geschoven had. En veroordeeld had.

Nu is het ook weer een eigenschap die van mij is. Door de spiegel te gebruiken die hij mij gaf. Met zijn eigenheid en unieke manier van ZIJN verrijkte hij mijn leven. En nu kan ik ook genieten van zijn unieke manier van in het leven staan.

✨✨✨

Ieder kind heeft zijn/haar eigenheid. 
De manier waar het tekent, danst of zingt. 
De manier waarop het in de wereld staat: rustig, observerend, genietend van kleine dingen. Of wild, enthousiast, grote bewegingen, gebruikmakend van heel de ruimte, luid en vól energie.

Niet één kind is gelijk aan een ander. En niet één kind heeft maar één manier van zich uiten en zich bewegen in de wereld.

Toch heeft ieder kind wel zijn/haar eigen unieke manieren, karaktereigenschappen, kwaliteiten.

En soms kan jij je daar helemaal in vinden. Je begrijpt je kind. Je voel het ook zo. Je beweegt mee en geniet vanzelf.

Maar misschien begrijp je je kind niet altijd in zijn/haar unieke manier van ZIJN hier op de wereld. Dat kan uitdagend zijn voor jou. Het raakt iets in jou wat je wellicht weg gedrukt had. Waar je een oordeel op hebt. Of wat jou uitdaagt omdat jij vroeger dit gedrag niet mocht vertonen.

Het kan heel verrijkend zijn om een kind te hebben dat zich gedraagt op een andere manier dan jij prettig of aangenaam vindt. Je krijgt hiermee een mogelijkheid om de wereld op een andere manier te bekijken. Om door de ogen van jouw kind jouw wereld te bezien en wellicht hele nieuwe stukken in jouzelf te ontdekken.

In ieder geval is ieder kind uniek. En krijgen wij met iedere bijzondere eigenschap van ons kind een cadeau. Om de wereld opnieuw te ontdekken. Om onze eigen patronen en manieren van hoe het hoort los te laten en opnieuw te bevoelen en te ontdekken wie of wat wij óók zijn. Maar wellicht zelfs vergeten waren? Het geeft diepgang aan ons bestaan. Een verrijking gewoon omdat zij ZIJN wie ze ZIJN. En wij dat ook weer opnieuw mogen ontdekken 🙏❤✨

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *